Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Żywienie w chorobach nerek | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

Do najczęstszych chorób nerek należą:

  • Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek

  •  Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek

  •  Odmiedniczkowe zapalenie nerek

  •  Toksyczne uszkodzenie (zapalenie) nerek

  •  Mocznica (uremia)

  •  Zespół nerczycowy

  •  Rak nerek

  • Torbielowatość nerek

 

ŻYWIENIE W ZAPALENIU KŁĘBUSZKÓW NERKOWYCH


1. Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek (glomerulonephritis acuta)

Leczenie żywieniowe w przypadku ostrego kłębuszkowego zapalenie nerek opiera się głównie na oszczędzaniu chorego narządu-nerek.

Zalecenia:
  1. Ograniczenie podaży soli w przypadku obrzęków i nadciśnienia.
  2. Należy wykluczyć z diety produkty białkowe jak: mięso, wędliny, sery, jaja, mleko.
  3. Preferowana dieta to dieta węglowodanowo-tłuszczowa (rozszerzenie diety kleikowej).
  4. Zaleca się kleiki z ryżu, sucharki, bułkę pszenną z mąki niskobiałkowej, w ograniczonej ilości przeciery owocowe, kompoty przetarte, ziemniaki puree z masłem.
  5. W miarę poprawy stanu zdrowia dietę można rozszerzać.


2. Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek (glomerulonephritis chronica)

Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek rozwija się głównie w następstwie niedoleczonego ostrego kłębuszkowego zapalenia nerek. Proces chorobowy przebiega skrycie, jednak bardzo często prowadzi do zeszkliwienia i zaniku kłębuszków nerkowych, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju mocznicy.


Zalecenia:
  1. Bezwzględne ograniczenie podaży soli.
  2. Zmniejszenie ilości białka, gdyż jest ono źródłem niepożądanych substancji jak mocznik i kreatyniny. 
  3. Należy ograniczyć spożycie mięsa, podrobów, ryb.
  4.  Zalecane są produkty alkalizujące mocz czyli warzywa i owoce w ilości 0,5 kg dziennie.
  5. Zapotrzebowanie energetyczne pokrywane jest głównie z węglowodanów.
  6. Dieta powinna być łatwo strawna.

Posiłki zalecane to:

·    Rizotto
·    Budynie
·    Zapiekanki
·    Makaron z jarzynami i mięsem
·    Pierogi z nadzieniem warzywno- mięsnym
·    Kluski ziemniaczane z serem
·    Pierogi ruski
·    Naleśniki z farszem jarzynowo- mięsnym
 
 
Powiązane artykuły:
 
 
 
 
Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.