Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Leśny owoc pomoże w walce z chorobami | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   


Image

 Z najnowszych badań wynika, że jedzenie fioletowych owoców i warzyw, na przykład jagód, może mieć pozytywny wpływ na walkę z chorobą Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniem rozsianym. Ten typ owoców pomaga walczyć ze szkodliwymi dla organizmu ludzkiego związkami żelaza - informuje serwis telegraph.co.uk

 

 

Badania zostały przeprowadzone na brytyjskim uniwersytecie w Manchesterze. Według autora badań, związki żelaza powodują wydzielanie się szkodliwych substancji które w znaczny sposób przyczyniają się do uszkodzeń ciała. Ważne jest więc, żeby w pożywieniu znajdowało się jak najwięcej tzw. chelatorów żelaza, dzięki którym związki te staną się mniej toksyczne. Wśród takich produktów wymieniane są właśnie fioletowe owoce i warzywa, a także zielona herbata.

Jedzenie tych produktów może spowolnić rozwój choroby. Autor badań profesor Kell twierdzi jednak, że trzeba podchodzić do tego problemu ostrożnie. Tradycyjne myślenie może być zgubne, ponieważ zakładając np. że witamina C jest bardzo pomocna w zwalczaniu choroby, to jej nadmierna ilość może mieć odwrotny skutek. Przede wszystkim, jeśli w organizmie znajdują się szkodliwe związki żelaza. Z tego powodu tak ważne jest, żeby te substancje były jak najlepiej "związane" właśnie za pomocą chelatorów.

Opinie na temat badań są jednak ostrożne, ponieważ jak twierdzi dr Simon Ridley z organizacji zajmującej się przeciwdziałaniem i leczeniem demencji, autor doświadczenia nie opisuje swoich badań. Zaznacza tylko jedną z przyczyn, która może powodować takie schorzenia jak np. choroba Alzheimera. Jak do tej pory nie ma potwierdzonych dowodów co do skuteczności tej metody. (Źródło Onet.pl)