Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta Cambridge | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta Cambridge jest jedną z głównych diet stosowanych wśród Brytyjek. Dieta ta zwana jest dietę ostatniej szansy, stosowana jest głównie w leczeniu otyłości oraz w przypadkach kiedy dieta 1000 kcal nie daje rezultatu.

 
 
 
 
 
Dieta Cambridge składa się z 3 posiłków, które są przygotowane przemysłowo. Producent zapewnia, że zawierają one wszystkie elementy właściwego żywienia: białko, małą ilość węglowodanów i tłuszczu, błonnik, witaminy i substancje mineralne w dawkach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu organizmu.

W trakcie programu odchudzania się przy pomocy Diety Cambridge nie należy stosować: cukru i mleka w kawie lub herbacie, herbat ziołowych, niskokalorycznych napojów gazowanych, herbat z cytryną, a także innych artykułów spożywczych z warzywami włącznie. Program Diety Cambridge może byś stosowany jedynie przez 3 tygodnie (21 dni).
Z leczenia dietą wykluczeni są osoby chore na cukrzycę, dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, matki karmiące, chorzy  po zawale mięśnia sercowego lub udarze mózgu.

Stosowanie diety daje zamierzone rezultaty jakimi jest spadek wagi, jednakże obserwuje się inne korzystne działanie takie jak regulację gospodarki tłuszczowej charakteryzującą się obniżeniem poziomu "złego" cholesterolu  oraz obniżeniem podwyższonych wartości poziomu glukozy i ciśnienia tętniczego.  Niekorzystną cechą diety jest pojawiający się efekt jojo, który przywraca nam utracone kilogramy z nawiązką.