Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Wanad | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Wanad jest pierwiastkiem, który w największych ilościach w płucach, kościach oraz tłuszczu.
 
 
Funkcje  w organizmie człowieka:
  • w niewielkich ilościach działa pobudzająco na układy enzymatyczne wpływające na metabolizm cholesterolu, trójglicerydów oraz fosfolipidów,
  • zmniejsza stężenie lipidów we krwi oraz działa korzystnie na układ krążenia,
  • normalizuje poziom cukru, 
  • przyczynia się do zwiększenia produkcji energii w organizmie, 
  • stymuluje budowę tkanki mięśniowej, zapobiegając jej wiotczeniu.


Źródło wanadu w pożywieniu:
  • ryby,
  • owoce morza, 
  • grzyby,
  • przyprawy.


Niedobór wanadu

Niedobór wanadu może przyczynić się do ograniczenia wzrostu, zmniejszenia liczby czerwonych krwinek oraz zaburzenia przemiany lipidów.


Nadmiar wanadu

Nadmiar wanadu może objawiać się uszkodzeniem systemu nerwowego, może wywołać zaburzenia układu oddechowego i pokarmowego.