Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Chrom | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Chrom jest najbardziej znanym pierwiastkiem, który stosowany jest głównie jako wspomagacz podczas kuracji odchudzających. Dawniej uważany był jako pierwiastek toksyczny.


Funkcje chromu w organizmie człowieka:
  • odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie glukozy,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi,
  • zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu,
  • regulację poziomu lipidów w krwi,
  • wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL,
  • ponadto skutecznie łagodzi objawy hipoglikemii czyli spadku stężenia glukozy we krwi, co zapobiega napadom niekontrolowanego obżarstwa.

Źródło chromu w pożywieniu:

  • otręby,
  • zarodki ziaren zbóż,
  • pełne ziarna zbóż,
  • olej kukurydziany,
  • podroby,
  • mięso,
  • drożdże.


Niedobór chromu

Niedobór chromu może przyczynić się do powstania zaburzenia przemiany glukozy oraz zmniejszenia wrażliwości na insulinę, co w konsekwencji sprzyja hiperglikemii.


Nadmiar chromu

Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.