Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Molibden | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Molibden jest pierwiastkiem, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu próchnicy zębów. Największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej i zębach.
 
 
Funkcje molibdenu  w organizmie człowieka:
  • molibden wchodzi w skład trzech enzymów: oksydazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej, oksydazy siarczynowej,
  • stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłaniania żelaza.

Źródło molibdenu w pożywieniu:

  • zawartość molibdenu w produktach żywnościowych zależy od zwartości tego pierwiastka w glebie,
  • warzywa strączkowe,
  • warzywa,
  • podroby,
  • mleko,
  • sery.


Niedobór molibdenu


Niedobór molibdenu  mogą być spowodowane żywieniem pozajelitowym oraz nieprawidłowym długotrwałym odżywianiem. Objawami niedoboru molibdenu są: przedwczesne starzenie i impotencja, zwiększona podatność na próchnicę.


Nadmiar molibdenu


Nadmiar powoduje powstawanie skazy moczanowej, bóle i obrzęki stawów. Nadmiar może wywoływać objawy niedoboru miedzi. Objawy wynikające z nadmiaru to biegunka, anemia na skutek wypierania przez molibden miedzi.