Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Fluor | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Fluor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów, zwiększając ich twardość. Jest on niezbędny do zapewnienia optymalnego wzrostu młodych organizmów.


Funkcje fluoru w organizmie człowieka:

  • składnik kości i zębowy przeciwdziała próchnicy,
  • zwiększa gęstość kości.


Źródło fluoru w pożywieniu:
  • woda pitna, ilość fluoru zależy od regionu,
  • ryby,
  • soja,
  • wątroba,
 

Niedobór fluoru

Niedobór fluoru może doprowadzić do próchnicy zębów oraz osteoporozy.


Nadmiar fluoru

Nadmiar fluoru charakteryzuje się fluorozą zębów tzw. zębami cętkowatymi, przebarwionymi o osłabionym szkliwie.