Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Kobalt | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Kobalt jest pierwiastkiem śladowym, który występuje jako składnik witaminy B12 oraz jako kobalt nieorganiczny. Występuje we wszystkich tkankach organizm. Największe jego stężenie jest, w wątrobie, nerkach i kościach.


Funkcje kobaltu w organizmie człowieka:

  • pobudza syntezę krwinek czerwonych,
  • ma hamujący wpływ na nowotwory,
  • niezbędnej do tworzenia nowych ciałek krwi, otoczki mielinowej komórek nerwowych, odtwarzania kodu genetycznego w nowo powstających komórkach,
  • niezbędny przy tworzeniu neuroprzekaźników.

Źródło kobaltu w pożywieniu:
  • mleko,
  • wątroba, 
  • nerki,
  • mięso, 
  • warzywa zielone,
  • szpinak, 
  • sałata,
  • kapusta, 
  • ziarna zbóż,


Niedobór kobaltu

Niedobory kobaltu są równoznaczne z niedoborami witaminy B12.  Objawia się on niedokrwistością, wychudzeniem, apatia, bladością. Niedobory kobaltu występują rzadko i pojawiają się zwykle u wegetarianów, którzy  nie spożywają produktów mięsnych i mlecznych.
 
 
Nadmiar kobaltu

Nadmiar kobaltu w dużych ilościach ma działanie toksyczne oraz  może nasilać czynność tarczycy i szpiku kostnego co powoduje nadmierną produkcję czerwonych ciałek krwi. Warto zaznaczyć, że duża ilość kobaltu nieorganicznego może występować w niektórych rodzajach piwa, do których dodaje się kobalt, w celu ograniczenia ich nadmiernego pienienia się.