Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Miedź | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Miedź jest pierwiastkiem śladowym występującym w całym organizmie. Miedź wchodzi w skład wielu enzymów i bierze udział w wielu procesach przemian metabolicznych. Miedź znajduje się w mięśniach, kościach oraz jej największe jej ilości występują w wątrobie i mózgowiu.


Funkcje miedzi w organizmie człowieka:

  • bierze udział w procesach krwiotworzenia,
  • bierze udział w wytwarzaniu tkanki łącznej i kostnej,
  • bierze udział w przemianach żelaza, 
  • bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej,
  • wchodzi z skład enzymów- aminooksydazy, która uczestniczy  w tworzeniu kolagenu i elastyny oraz tyrozynazy, która jest niezbędna do wytwarzania barwnika melaniny.

Absorpcję miedzi hamują kwas askorbinowy, cynk, molibden, kadm i siarczek. Zawartość miedzi w produktach spożywczych zależy od obecności tego składnika w glebie.


Źródło miedzi w pożywieniu:
  • wątroba,
  • ostrygi,
  • zielone warzywa,
  • ryby,
  • pełne ziarna zbóż,
  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych.

Niedobór miedzi

Niedobory miedzi występują rzadko, mogą wystąpić przy niedożywieniu lub chorobach przewodu pokarmowego występujących przewlekle.

Niedobór miedzi upośledza wchłanianie żelaza, może powodować niedokrwistość u dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących.


Nadmiar miedzi

Nadmiar miedzi może doprowadzić do wystąpienia choroby Wilsona, w której miedź gromadzi się w wątrobie, mózgu, nerkach, prowadząc do uszkodzeń ich struktur.