Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Mangan | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Mangan jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek między innymi trzustki, mózgu, nerek oraz płuc oraz wielu enzymów biorących udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych oraz kwasów tłuszczowych.


Funkcje manganu w organizmie człowieka:

  • ważny dla tworzenia tkanki łącznej i kości,
  • bierze udział w funkcjonowaniu mózgu i trzustki,
  • odgrywa ważna rolę w procesach rozrodczych, 
  • uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych,
  • skuteczny w leczeniu schizofrenii,
  • konieczny jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.


Źródło manganu w pożywieniu:

  • orzechy,
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału,
  • otręby pszenne, ryżowe,
  • fasola,
  • groch,
  • czekolada,
  • herbata-napar,
  • kapusta.


Niedobór manganu

Niedostateczna podaż manganu wiąże się z zaburzeniami metabolizmu, nieprawidłowa mineralizacją kości, zmniejszeniem płodności. Niedobór manganu może wywołać ubytek masy ciała, niedokrwistość, zmiany skórne, kostne oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układów krążenia, oddechowego, nerwowego.

Nadmiar manganu

Nadmiar manganu obserwuje się wyjątkowo rzadko, jedną z najbardziej narażonych grup są górnicy pracujący w kopalniach manganu. Zatrucie manganem może doprowadzić do zaburzeń psychicznych oraz może ograniczać przyswajanie w przewodzie pokarmowym, żelaza, wapnia, cynku, miedzi i magnezu. Niebezpieczny jest fakt, iż nadmiar manganu może doprowadzić do zwiększonego rozpadu erytrocytów.