Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Jod | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Jod jest pierwiastkiem, który przede wszystkim reguluje  przemiany energetyczne.


Funkcje jodu w organizmie człowieka:

  • składnik hormonów tarczycy tyroksyny i trijodotyroniny,
  • zapobiega powstawaniu wola endemicznego,
  • konieczny do prawidłowego wzrostu,
  • reguluje osiągnięcie dojrzałości płciowej.


Źródło jodu w pożywieniu:
  • jodowana sól kuchenna,
  • ryby morskie,
  • kapusta,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • cebula,
  • rzepa,
  • pomidory.


Niedobór jodu

Niedobór jodu może objawiać się  wystąpieniem wola prostego oraz niedoczynnością tarczycy. U dzieci natomiast mogą wystąpić objawy kretynizmu.


Nadmiar jodu


Nadmiar jodu może powodować nadczynność tarczycy, wole oraz nudności, wymioty, a także biegunkę.