Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Potas | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Potas jest minerałem występującym w organizmie w największych ilościach.


Funkcje potasu w organizmie człowieka:    
  • utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórki,
  • usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu, 
  • reguluje równowagę kwasowo- zasadową, 
  • bierze udział w przewodnictwie nerwowym, 
  • reguluje prawidłową kurczliwość mięśni, 
  • odpowiada za przemiany węglowodanowe.

Źródło potasu w pożywieniu:
  • warzywa,
  • owoce,
  • suche nasiona roślin strączkowych, 
  • ziemniaki,
  • zielona pietruszka, 
  • seler, 
  • marchew, 
  • pomidory, 
  • banany,
  • kapusta,
  • pieczywo razowe, 
  • kasza gryczana,
  • mleko.

Niedobór potasu

Niedobór potasu występuje rzadko, spowodowane jest to dużą zawartością tego pierwiastka w żywności. Niektóre stany jak biegunka, potliwość, stosowanie środków moczopędnych, głodzenie się, mogą odprowadzić do niedoboru potasu. W konsekwencji może dojść do zakwaszenia organizmu oraz pogorszenia pobudliwości nerwowo- mięśniowej.


Nadmiar potasu

Nadmiar potasu może wystąpić w niewydolności nerek, zbyt duża dawka może doprowadzić  do zatrucia oraz w niektórych przypadkach do zatrzymania akcji serca.
W przypadku osób zdrowych, nie obserwuje się objawów przedawkowania, gdyż jego zwiększone ilości są wydalane z moczem.