Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Siarka | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

Siarka jest organizmowi dostarczana głównie w postaci przyswajalnych białek.

Siarka jest pierwiastkiem, który wchodzi w skład aminokwasów siarkowych takich jak metionina, cysteina, cystyna oraz witamin jak tiamina, biotyna.


Dzięki tym aminokwasom siarkowym możliwe jest powstanie „wiązań dwusiarczkowych”, które są włączane w keratynową konstrukcję włosa i pełnią w niej rolę wzmocnień oraz nadają prawidłową przestrzenną budowę. Stąd dla codziennego wzrostu włosów niezbędne są aminokwasy zawierające siarkę.

Umiarkowane ilości aminokwasów siarkowych można znaleźć w pokarmach zawierających dużo białka między innymi  w mięsie i jego przetworach, jajach, rybach. Znaczące ilości cystyny można znaleźć w produktach zbożowych i roślinach strączkowych, takich jak: zarodki pszenne, soja, płatki owsiane, otręby pszenne.

Ze względu na swą rolę budulcową aminokwasy siarkowe powinny być dostarczane regularnie wraz z dietą. Istnieje ścisła korelacja między odżywianiem a stanem naszych włosów, łatwo zaobserwować, że podczas kuracji odchudzających wygląd włosów ulega pogorszeniu. W takich przypadkach konieczna jest suplementacja preparatami, które zawierają cystynę i metioninę.