Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Magnez | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Magnez posiada zróżnicowaną rolę w organizmie. Jednak jego podstawową funkcją, jest zdolność utrzymywania pobudliwości tkanki mięśniowej, nerwowej oraz kurczliwość mięśni gładkich i szkieletowych.



Funkcje magnezu w organizmie człowieka:
  • składnik kości i zębów,
  • zwalnia procesy starzenia się,
  • działa przeciwstresowo,
  • spowalnia procesy starzenia się.


Źródło magnezu w pożywieniu:

  • kiełki zbóż,
  • otręby,
  • kasza gryczana,
  • groch,
  • fasola,
  • orzech,
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału,
  • banany,
  • kakao,
  • czekolada.

Niedobór magnezu
 
Przy prawidłowej diecie na ogół nie występują niedobory magnezu. Niedobór magnezu może wywołać zaburzenia krążenia, pracy serca, drgawki. Należy pamiętać, że zbyt mała podaż magnezu w pokarmach sprzyja zwiększonej kruchości kości, zwiększa podatność na nowotwory oraz zmniejsza ogólną odporność organizmu.
 
Do powstania niedoborów magnezu przyczynia się duża ilość fosforanów, błonnika, wapnia. Zwiększone wypłukiwanie magnezu powoduje częste picie kawy, herbaty oraz alkohol. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez obserwuje się u osób silnie narażonych na stres.


Nadmiar magnezu

 
Nie obserwuje się objawów przedawkowania tego składnika mineralnego. Badania wykazały, że podany dożylnie magnez w ilości znacznie przekraczającej zapotrzebowanie, wykazuje jedynie działanie relaksujące, bez objawów przedawkowania.
 
Jedynie w przypadku nieprawidłowego funkcjonowania nerek stwierdza się hipermagnezemię, która może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.