Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Fosfor | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Fosfor łącznie z wapniem reguluje proces mineralizacji kości, a także uczestniczy w przenoszeniu kwasów tłuszczowych. Stanowi on około 1% masy ciała dorosłego.
 
 
 
Funkcje fosforu w organizmie człowieka:
  • budulec kości i zębów,
  • uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych,
  • odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca,
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów,
  • bogatoenergetyczne związki fosforu, biorą udział w przemianach energetycznych oraz w procesach skurczu i rozkurczu mięśni,
  • wchodzi w skład białek, tłuszczów, węglowodanów oraz kwasów nukleinowych, 
  • reguluje równowagę kwasowo- zasadową.  

Źródło fosforu w pożywieniu:
  • mleko i jego przetwory,
  • podroby: wątroba, móżdżek, nerki,
  • ryby  świeże, solone, wędzone, konserwy rybne,
  • żółtka jaje,
  • sery dojrzewające podpuszczkowe,
  • sery topione,
  • sery twarogowa,
  • kaczka, pasztety drobiowe,
  • wędliny - kabanos, szynka mielona,
  • fasola,
  • groch.
 

Niedobór fosforu

Fosfor jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w produktach spożywczych, dlatego też rzadko stwierdza się niedobory.
 

Nadmiar fosforu

Nadmiar fosforu nie jest szkodliwy dla zdrowia, jeżeli jest zapewniona odpowiednia ilość wapnia i witaminy D.