Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta Kapuściana | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

Dieta Kapuściana jest obecnie jedną z najmodniejszych diet, stosowanych przede wszystkim ze względu na fakt szybkiej utraty masy ciała w krótkim okresie czasu.

 

Dieta Kapuściana pozwala na ubytek nawet do 5 kg tygodniowo. Dieta ze względu na swoją monotonię w jadłospisie powinna być stosowana nie dłużej niż okres 7 dni. Jadłospis diety Kapuścianej oparty jest głównie na warzywach, no i oczywiście na kapuście, która stanowi cenne źródło witamin i innych składników mineralnych. Zapewnia pełne pokrycie zapotrzebowania na witaminę C. Kapusta świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze.


Obecnie stosuje się dwie formy diety kapuścianej:

  • dieta oparta wyłącznie na kapuśniaku,
  • dieta, w której kapuśniak stanowi podstawowy składnik diety, przy czym na śniadanie i kolację jemy także warzywa lub owoce.



Dieta kapuściana jest dietą niezbilansowaną, nie dostarczająca wszystkich potrzebnych składników odżywczych i mineralnych. Dieta kapuściana jest dietą drakońską i może prowadzić do wyniszczenia organizmu, jeżeli jest stosowana zbyt długo.


Argumenty przeciw diecie:

  • w pierwszych dniach odchudzania tracimy na wadze, głównie z powodu dużych ubytków wody w organizmie,
  • dieta nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem podstawowych składników odżywczych takich jak białko czy tłuszcz,
  • prowadzi do niedoborów składników odżywczych i mineralnych w organizmie,
  • gwarantowany efekt jojo.




Jak wygląda rozkład posiłków w diecie kapuścianej?

Dieta kapuściana - rozkład na 7 dni:


Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.


Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiado-kolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.


Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.


Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.


Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 - 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.


Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpic chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.


Dzień 7

Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.