Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta Atkinsa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageDieta Atkinsa jest bliskim odpowiednikiem polskiej diety dr Kwaśniewskiego. Dieta Atkinsa oparta jest głównie na produktach bogatych w białko i tłuszcze, natomiast ogranicza a to niemal do minimum węglowodany, z początku do 20 g na dobę, czyli ok. trzech łyżeczek cukru.

 


Dieta polega na całkowitej eliminacji:

  • owoców,
  • pieczywa, 
  • makaronu,
  • ziemniaków.


Dieta dr Atkinsa nie powinna być stosowana dłużej niż rok, ponieważ zwiększona podaż produktów wysokotłuszczowych może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, udarów mózgu oraz rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Zaletą diety Atkinsa jest dość duża utarta masy ciała w okresie miesiąca do około 5 kg.
Natomiast niekorzystną cechą stosowania diety jest podwyższenie poziomu cholesterolu.

Zalecenia w diecie:

  • zwiększona podaż płynów,
  • ograniczenie picia kawy, herbaty,
  • zwiększona podaż witamin i składników mineralnych.



Do dziś dieta Atkinsa posiada wiele miłośników oraz przeciwników. Dieta Atkinsa poddano szerokim badaniom klinicznych i potwierdzono jej skuteczność w leczeniu otyłości  między innymi dane w "Annals of Internal Medicine", badania w Duke University Medical Center w Durham, Veterans Affairs Medical Center w Filadelfii. Jednakże jednogłośnie podczas konferencji w USA wysunięto fakt, że nie pozwala ona dlugoterminowo obniżać wagi. Do tej pory nie opublikowano badań długofalowych wpływu tego sposobu odżywania na zdrowie, gdyż są one w toku.

 

Więcej znajdziesz na www.atkins.com