Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta Michaela Montignac | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageOgólną zasadą systemu odżywiania propagowanego przez Michaela Montignac jest unikanie produktów mających wysoki IG.

 

 

 

Zalecenia:

Należy unikać produkty mające wysoki Indeks glikemiczny IG. W konsekwencji
Eliminuje to podjadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii.

Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI) - klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa).Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas.Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Różne źródła podają różne wartości IG w zależności od warunków badań testowych. [WIKIPEDIA]

Należy wykluczyć:

  • cukier,
  • wszelkie słodycze, 
  • słodkie napoje 
  • dżemy
  • konfitury
  • wszystkie wypieki z białej mąki
  • makarony
  • ziemniaki (frytki, chipsy itp.)
  • ryż biały
  • banany
  • arbuzy
  • melony
  • gotowana marchew (surówki mają wręcz niski IG).
  • gotowane buraki ( surówki mają wręcz niski IG).


Zaleca:

  • warzywa,
  • owoce,
  • nasiona roślin strączkowych
  • oliwa z oliwek.



Podstawowe zasady diety

  • Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku
  • Unikaj jedzenia produktów węglowdanowo- tłuszczowych / pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki.
  • Wyeliminuj z diety cukier/sacharoza/.
  •  Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie. 
  • Wyeliminuj z diety ziemniaki pod każdą postacią. 
  • Wyeliminuj biały ryż. 
  • Makaron tylko al. Dente lub razowy. 
  • Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką
  • Zrezygnuj z alkoholu.
  • Unikaj mocnej kawy i herbaty.
  • Jedz co najmniej 3x dziennie, nie omijaj posiłków. 
  • Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych, na korzyść nienasyconych. 
  • W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem. 
  • Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs. 
  • Przygotowuj soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem. 
  • Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane. 
  • Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj 3 godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze. 
  • Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany. 
  • Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp. 
  • Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów.



Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.