Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Żywienie w otyłości | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageOtyłość jest schorzeniem ogólnoustojowym charakteryzującym się nadmiernym rozwojem tkanki tłuszczowej w organizmie.
 
 
 
 
 
 
Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej
  • 30% - KOBIETY
  • 20-25% - MĘŻCZYŹNI


Ocena matematyczna stopnia otyłości


BMI (Body Mass Index) czyli Wskaźnik Masy Ciała charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Obliczając BMI możemy określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.
BMI =masa ciała [kg] / wzrost2[m2]



Klasyfikacja zaburzeń masy ciała

BMI (kg/m2 )

Ryzyko chorób towarzyszących otyłości

 

Niedowaga

<18,5

Niskie (ale zwiększone ryzyko innych problemów zdrowotnych)

Norma

18,5 - 24,9

Średnie

Nadwaga

>= 25

 

Okres przed otyłością

25,0-29,9

Podwyższone

I° otyłości

30,0-34,9

Umiarkowanie podwyższone

II° otyłości

35,0-39,9

Wysokie

III° otyłości

>= 40,0

Bardzo wysokie

 
 
 
 
Typy otyłości:
  • Otyłość typu "gruszka" - (udowo-pośladkowa), otyłość gynoidalna, częściej występuje u kobiet.
  • Otyłość typu "jabłko" - (inne określenia: otyłość brzuszna, wisceralna, androidalna- tkanka tłuszczowa zlokalizowana jest głównie wewnątrz jamy brzusznej) częściej dotyczy mężczyzn.

Choroby związane z otyłością:
  • Cukrzyca typu II
  • Nadciśnienie tętnicze 
  • Hiperlipidemia 
  • Udar mózgowy 
  • Niewydolność serca 
  • Choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) 
  • Kamica pęcherzyka żółciowego
  • Zmiany zwyrodnieniowe stawów 
  • Nowotwory 
  • Zaburzenia oddychania w czasie snu 
  • Żylaki kończyn dolnych 
  • Zaburzenia hormonalne i powikłania ciąży 
  • Zespół X (obecnie nazywany zespołem polimetabolicznym)

Leczenie:
  1. Dieta ubogonergetyczna
  2. Ruch 
  3. Leki - leczenie farmakologiczne otyłości należy rozpocząć, gdy: 
  • BMI jest wyższe niż 30 kg/m2
  • BMI jest niższe, ale współistnieją choroby związane z otyłością (cukrzyca typu II, nadciśnienie, hiperlipidemia) 
  • próby leczenia samą dietą i wysiłkiem fizycznym zakończyły się niepowodzeniem

  • Leczenie chirurgiczne

  • Wskazania do chirurgicznego leczenia otyłości: 
  • lBMI powyżej 40 kg/m2 
  • lBMI 35-40 kg/m2 w sytuacji zagrożenia życia lub przygotowania do operacji, gdy otyłość stanowi przeszkodę w skutecznym leczeniu choroby podstawowej.

  • Wsparcie psychologiczne