Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta kleikowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta kleikowa znalazła zastosowanie głównie w ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego.
 
 
 
 
 
 
Zastosowanie:
  • Osty nieżyt żołądka
  • Czwarta doba po zabiegu operacyjnym na żołądku
  • Po głodówce w nerczycy
  • W chorobach zakaźnych
  • Stanach pooperacyjnych
  • Schorzenia trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek

Cel diety:
  • Oszczędzanie chorego narządu 
  • Stopniowe rozszerzenie diety podawanej doustnie.

Zalecenia:
  • Dieta powinna być głównie węglowodanowa, niestety jest to dieta niezbilansowana.
Należy podawać:
  • Słabe napary z ziół, herbaty
  • Kleiki na wodzie z dodatkiem masła
  • Kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej, płatków owsianych, kaszy mannej
  • Dieta może być stosowana tylko 1-3 dni, gdyż może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.