Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta płynna II | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageDieta płynna II inaczej dieta płynna wzmocniona (pełna). Dieta ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilość energii oraz składników pokarmowych.
 
 


Zastosowanie:

  • Zwężenie przełyku
  • Urazy twarzy
  • Urazy szczęki
  • Choroby jamy ustnej i przełyku
  • U chorych nieprzytomnych

Cel diety:
  • Ochrona jamy ustnej i przewodu pokarmowego przed podrażnieniami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi.

Zalecenia:

  • Dieta powinna być bardzo dobrze zbilansowana.
  • Potrawy powinny być gotowane, rozdrabniane i rozcieńczone.

Zalecane produkty:
  • Kasze w formie kleików
  • Mąka
  • Biszkopty
  • Suchary
  • Mleko
  • Jaja gotowane
  • Żółtka jaja
  • Chude mięsa
  • Chuda szynka
  • Masło
  • Słodka śmietanka
  • Olej rzepakowy bezerukowy
  • Olej sojowy
  • Olej słonecznikowy
  • Oliwa z oliwek
  • Ziemniaki
  • Warzywa gotowane
  • Owoce gotowane
  • Miód 
  • Kompoty
  • Łagodne przyprawy


Produkty przeciwwskazane:
  • Pieczywo świeże żytnie, razowe
  • Makarony, kasze grube
  • Mleko przekwaszone
  • Sery żółte, topione
  • Jaja na surowo
  • Mięsa tłuste
  • Wędliny tłuste
  • Ryby tłuste
  • Smalec, słonina
  • Warzywa kapustne, cebulowe, papryka, ogórki
  • Suche nasiona roślin strączkowych, brukiew, rzepa
  • Gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce
  • Orzechy, chałwa, czekolada, kakao
  • Ostre przyprawy
  • Alkohol

Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.