Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta papkowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta papkowa jak nazwa wskazuje są to wszytskie pokarmy w formie papkowatej.
 
 
 
 
 
 
 
Zastosowanie:
  • Schorzenia jamy ustnej.
  • Schorzenia przełyku.
  • Po zabiegach chirurgii szczękowej
  • Utrudnione gryzienie w trakcie leczenia ortodontycznego.
  • Pierwszy okres choroby wrzodowej.
 

Cel diety:

  • Pokrycie zapotrzebowania na białka, tłuszcze i węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Zalecenia:
  • Dieta powinna być dietą oszczędzającą.
  • Pokarmy powinny być w  formie papkowatej.
  • Należy wyłączyć pokarmy pobudzające procesy wydzielnicze soku żołądkowego.
  • Zwiększenie podaży białka, głównie zwiększenie podaży mleka w diecie.
  • Potrawy przygotowywać metodą gotowania.

Podaje się:
  • Zupy przecierane
  • Zupy krem
  • Zupy czyste
  • Warzywa i owoce w formie soków
  • Mięsa mielone z sosami

     
Masz uwagi? Widzisz błą? Zgłoś to administratorowi.