Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta niskosodowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta niskosodowa jest dietą o ograniczonej ilości sodu w zależności od rodzaju schorzenia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zastosowanie:
  • Zapalenie kłębuszków nerkowych
  • Nerczyca
  • Niewydolność krążenia
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Marskość wątroby z obrzękami


Cel diety:
  • Zapobieganie zaburzeniom wodno-elektrolitowym.


Dietę niskosodową można podzielić na trzy rodzaje:
  • Dietę małosodową, której poziom spożycia sodu wynosi do 1200 mg na dzień.
  • Dietę ubogosodową, której poziom spożycia sodu wynosi do 400 mg na dzień.
  • Dieta ścisła, której poziom spożycia sodu wynosi do 50 mg na dzień.

Dzienna podaż soli nie  powinna przekraczać 5 g na dzień jednak u większości osób znacznie przekracza zapotrzebowanie.


Należy wykluczyć z diety:
  • Sól kuchenną
  • Konserwy
  • Mięso peklowane
  • Śledzie
  • Ryby morskie
  • Podroby
  • Buliony
  • Wyciągi mięsne
  • Maggi
  • Mleko krowie
  • Proszek do pieczenia
  • Szparagi
  • Seler

Zalecana do spożycia jest woda destylowana.
 
 
Artykuły powiązane: