Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta niskocholesterolowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageDieta niskocholesterolowa jest dietą o obniżonej zawartości cholesterolu. Zalecana jest przede wszystkim osobom z jego podwyższonym poziomem oraz mających problemy z układem krążenia.

 

 

 

Zastosowanie:

  • Miażdżyca

 

Cel diety:

  • Obniżenie hiperlipoproteinemi

Zalecenia:

  • Należy ograniczyć podaż cholesterolu nawet do 100 mg dziennie.
  • Jednocześnie zwiększyć podaż witamin z grupy B, witaminy C oraz E.
  • Ograniczyć cukry proste.
  • Zwiększyć ilość spożywanego błonnika.

 

Dieta polega na wyłączeniu:

  • żółtek,
  • podrobów,
  • smalcu,
  • boczku,
  • masła,
  • tłustych produktów mięsnych, mlecznych,
  • słodyczy.


Produkty zalecane:

  • Pieczywo pełnoziar
  • Kefir, maślanka, jogurt naturalny, 
  • Chudy biały ser,
  • Czerwone wino z dzikiej róży,  
  • Ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szprot, sardynka (nie smażone), 
  • Oliwa tłoczona na zimno, olej rzepakowy tłoczony na zimno,
  • Marchew, czosnek, cebula, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, kabaczki, brokuły, zielony groszek, fasola szparagowa, cykoria, sałata, ziemniaki, kapusta,
  • Jabłka, cytryny, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, maliny
  • Zupy owocowe i warzywne bez tłuszczu, 
  • Herbata zielona, 
  • Ryż brązowy i grube kasze, 
  • Naturalne (przecierane) soki owocowe i warzywne, napoje owocowe
  • Zalecane  jest zastąpienie tłuszczu zwierzęcego olejam

 

Artykuły powiązane:

 


Masz  uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.