Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta bogatoresztkowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta bogatoresztkowa polega na zwiększonej podaży błonnika  pokarmowego w diecie.
Błonnik pokarmowy  nie ulega strawieniu oraz wchłanianiu, natomiast jest niezbędny do utrzymania prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego.



Zastosowanie:
  • Otyłość
  • Zaparcia atoniczne
  • Miażdżyca
  • Cukrzyca typ II
  • Jelito drażliwe
  • Profilaktyka nowotworów jelita grubego oraz kamicy żółciowej.

Cel diety:
  • Pobudzenie motoryki jelita grubego
  • Regulacja czynności jelit.
  • Zmniejszenie uczucia głodu

Zalecenia:
  • 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb, które można dodawać do posiłków np. surówek, jogurtów, a nawet posypywać kotlety.
  • Kasze gruboziarniste, orzechy, suszone owoce i warzywa
  • Owoce i warzywa w ilości około 1 kg dziennie
  • Jednodniowy kefir, szklanka wody na czczo
  • Unikać produkty wysoko oczyszczonych, tłustych, słodyczy
  • Posiłki należy spożywać często oraz należy dużo pić po posiłku
  • Korzystne działanie mają ostre przyprawy, kawa, wody gazowane, buliony


Masz  uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.