Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta łatwo strawna | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta łatwo stawna jest modyfikacją  żywienia w diecie fizjologicznej. Ma  ona szerokie zastosowanie w lecznictwie. Dieta ta polega na modyfikacji  produktów na produkty łatwo strawne oraz zmianie procesu przygotowania ich do spożycia.





Zastosowanie diety:

  • stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit
  • nadmierna pobudliwość jelita grubego
  • nowotwory jelita cienkiego
  • choroby nerek i dróg moczowych
  • choroby infekcyjne przebiegające z gorączką
  • zapalne choroby płuc i opłucnej o przebiegu ostrym (angina, grypa)
  • przewlekłe choroby układu oddechowego przebiegające z rozedmą
  • zaburzenia krążenia płucnego (zawał)
  • okres rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych (resekcja żołądka, jelit)
  • u chorych długo leżących, u których dochodzi do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego
  • u osób w wieku podeszłym
  • schorzenia wątroby i dróg żółciowych (kamica wątrobowa)
  • niewydolność układu krążenia (zmiany miażdżycowe)


Zabiegi technologiczne stosowane do sporządzania potraw łatwo strawnych

  • Potrawy sporządza się metodą gotowania na wodzie, na parze, w naczyniach bez wody.
  • Można stosować również duszenie, obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego oraz pieczenie w folii przezroczystej, w pergaminie, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
  • Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone.
  • Nasiąknięta tłuszczem potrawa jest trudno strawna. Dozwolony tłuszcz to oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek; masło, śmietanka, miękkie margaryny pakowane w kubkach.
  • Tłuszcze zaleca się podawać na surowo do gotowych potraw. W diecie łatwo strawnej duże zastosowanie mają potrawy dokładnie rozdrobnione, spulchnione przez dodatek ubitej piany, namoczonej bułki.


Przykładowy jadłospis


Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco , sałata , dżem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II: budyń z sokiem owocowym

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, filet z okonia, ziemniaki, marchewka gotowana

Podwieczorek: ciastko drożdżowe , kompot z truskawek

Kolacja: leniwe pierogi, bułka , kiełbasa szynkowa , masło , herbata z cytryną, banan
 
 
 
 
Masz  uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.