Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta ubogotłuszczowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
Image
 
 
Dieta ubogotłuszczowa polega na ograniczeniu spożycia tłuszczu i cholesterolu w postaci produktów będących ich źródłem.



Zastosowanie:

  • choroby trzustki,
  • choroby wątroby,
  • kamica żółciowa,
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • niedokrwistość niedobarwliwa
  • wrzodziejące  zapalenie jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby,
  • obecność kamieni w przewodach pokarmowych.

Cel diety:
  • Ograniczenie podaży tłuszczu z powodu problemów z trawienie i wchłanianiem


Dieta polega na wyłączeniu:

  • tłustych mięs, wędlin, ryb,
  • serów
  • tortów
  • chałwy
  • czekolady
  • smalcu
  • łoju


Zalecenia:
  • Tłuszcz powinien pochodzić z takich produktów jak: mleko, masło, śmietana, olej słonecznikowy, sojowy. Należy pamiętać, że część chorych nie toleruje olejów roślinnych.
  • Dieta powinna być łatwo strawna z ograniczoną podażą błonnika.
  • Należy wyłączyć produkty wzdymające jak nasiona roślin strączkowych, kapustę, cebulę i pory. 
  • Jeżeli chodzi o obróbkę technologiczną to zalecane jest wyłącznie gotowanie. 
  • Bez ograniczeń można spożywać ziemniaki i marchew, natomiast w zmniejszonych ilościach należy konsumować dynie oraz zielony groszek.
  • Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie ogranicza podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zalecane jest zwiększenie podaży warzyw bogatych w beta karoten oraz witaminę C.
  • Tłuszcze powinny pokrywać zapotrzebowanie do 20%, białko 12-18%, natomiast węglowodany uzupełniają wartość energetyczną.

 
Masz  uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.