Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta bogatobiałkowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta bogatobiałkowa polega na zwiększonej podaży białka w stosunku do norm. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa jest przeznaczona dla osób w określonych jednostkach chorobowych.

 
 
 

 



Zastosowanie:
  • Przewlekłe aktywne zapalenie wątroby
  • Toksyczne uszkodzenie wątroby
  • Stłuszczenie wątroby
  • Wyrównana marskość wątroby
  • Wychudzenie
  • Gruźlica
  • Przewlekła nerczyca
  • Niedokrwistość  niedobarwliwa


Cel diety:

  • Dostarczenie białka dla procesów odnowy
  • Regeneracja tkanek
  • Tworzenie ciał odpornościowych, enzymów, hormonów.
  • Dieta powinna być łatwo strawna
  • Modyfikacja polega na zwiększonej podaży białka do 2 g/kg mc.
  • 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych jak mleko, twaróg, chude mięsa.


Masz uwagi?Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.