Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta ubogobiałkowa | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDieta  ubogobiałkowa (małobiałkowa)  charakteryzuje się zmniejszoną zawartością białka w porównaniu  z dietą prawidłową. Reszta składników odżywczych i mineralnych, witamin nie ulega modyfikacji.

 
 
 
 
Zastosowanie:
  • Niewydolność nerek
  • Niewydolność wątroby
  • Zapalenie kłębuszków nerkowych


Cel diety:
  • Dieta powinna być łatwo strawna.
  • Zapobieganie gromadzenia we krwi zbędnych produktów przemiany materii.
  • Z racji  minimalnego zapotrzebowania na białko należy podawać białko o dobrej jakości. Zalecane jest białko pochodzenia zwierzęcego, natomiast eliminuje się białko roślinne.
  • Tłuszcze nie ulegają ograniczeniu.
  • Główne źródło energii stanowią węglowodany. Produkty zbożowe najlepiej niskobiałkowe.
  • Diety niskobiałkowe nie zapewniają  pokrycia wapnia, żelaza i witamin rozpuszczalnych w wodzie.
  • Należy kontrolować podaż płynów i elektrolitów z dietą.
  • Błonnik do 20 g na dobę
  • Lepiej tolerowane są potrawy o smaku kwaśnym.
 
 
 
Masz uwagi?Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.