Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Dieta bogatoenergetyczna | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

Image Dieta bogatoenergetyczna powinna być dietą lekko strawną. Jej głównym celem jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii pokrywającej zwiększone zapotrzebowanie energetyczne oraz pełna podaż witamin i składników mineralnych.

 

 

 

Zastosowanie:

  • wychudzenie,
  • anoreksja
  • nadczynność tarczycy

 

Cel diety:

  • Zwiększenie podaży energii i składników odżywczych powyżej zapotrzebowania do uzupełnienia niedoborów.
  • Dieta polega na podaży około 5-6 posiłków lekkostrawnych.
  • Jadłospis należy wzbogacić o zwiększoną ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych oraz zwiększyć podaż węglowodanów łatwo przyswajalnych jak miód, dżem, cukier.
  • Zdrowe i jednocześnie kaloryczne są: banany, winogrona, awokado, owoce suszone oraz orzechy.  Do przyrządzania potraw stosować oleje roślinne lub masło.
  • Tłuszcze zaleca się dodawać na surowo do gotowanych potraw.



    Nie należy: 
  • pić napojów gazowanych - szybko sycą ale nie są odżywcze, lepiej pić niegazowaną wodę mineralną lub soki,
  • jeść słodyczy - są kaloryczne ale szybko hamują apetyt, 
  • palić papierosów - palenie hamuje apetyt, a organizm zużywa mnóstwo energii na metabolizowanie trucizn.


Artykuły powiązane:
http://www.niedajsiezjescchorobie.org/co_robic_zeby_przytyc.php

Masz uwagi?Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.