Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Kwas foliowy | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageKwas foliowy inaczej foliany, folacyna.
 
 
 
 
 
 
 
Funkcja kwasu foliowego
  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego
  • Odgrywa zasadniczą rolę w syntezie kwasów nukleinowych.
  • Bierze udział w przemianie fosfolipidów


Niedobór kwasu foliowego
  • Niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną
  • Zapalenie języka
  • Biegunki
  • Zmiany w układzie nerwowym
  • Niedobór kwasu foliowego jest bardzo niebezpieczny dla rozwijającego się płodu
  • Niedobory obserwuje się u kobiet w ciąży, stosujących tabletki antykoncepcyjne, nadużywających alkohol oraz u osób starszych.


Nadmiar kwasu foliowego
  • Mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego.

Źródła w pożywieniu:
  • Zielone warzywa:
  • Sałata 
  • Szpinak
  • Brokuły
  • Drożdże
  • Wątroba
  • Mięso 
  • Ryby 
  • Produkty zbożowe
  • Kefir
  • Żółte sery
 

Należy pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy powinny pokrywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące.
 

Artykuły powiązane


Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.