Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Kwas pantotenowy | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageKwas pantotenowy wchodzi w składową koenzymu A (CoA).
 
 
 
 
 
 
 
 
Funkcja kwasu pantotenowego
  • Warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów
  • Warunkuje wytwarzanie energii

Niedobór kwasu pantotenowego
  • Osłabienie
  • Drażliwość
  • Zmęczenie
  • Łuszczenie skóry
  • Łysienie
  • Biegunka

Nadmiar kwasu pantotenowego

  • Namiar nie jest szkodliwy, jednakże może wywoływać biegunkę.

Źródła w pożywieniu:
  • Drożdże
  • Mięso wołowe
  • Mięso wieprzowe
  • Grzyby
  • Nerki
  • Wątroba
  • Jaja
  • Warzywa strączkowe
  • Produkty zbożowe
 
 
Artykuły powiązane


Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.