Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina H | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageWitamina H (biotyna) występuje w produktach spożywczych w stanie wolnym jak i związanym z białkami.
 
 
 
 
 
 
Funkcja witaminy H
  • Uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych oraz nukleotydów purynowych.
  • Bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów. 
  • Pełni rolę czynnika wzrostowego u płodu

Niedobór witaminy H
  • Niedobór obserwowano u osób spożywających surowe jaja kurze. Związane jest to z faktem, że duże ilości białka jaja kurzego tzw. awidyna tworzy nierozerwalny kompleks z biotyną, czyniąc ją nieprzyswajalną.
  • Objawy niedoboru charakteryzują się:
  • Łuszczeniem skóry
  • Zanikiem brodawek języka
  • Bólami mięśni
  • Zaburzeniami czucia 
  • Łojotokiem
  • Łupież

Źródła w pożywieniu:

  • Drożdże piwne
  • Wątroba wołowa
  • Czekolada
  • Warzywa strączkowe
  • Grzyby
  • Jaja
  • Orzeszki ziemne

Zapotrzebowanie nie zostało do końca wyznaczone. Przewidziana norma kształtuje się w granicach od 100-300 mg na dzień.
 
 
 
 
 
Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.