Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina B12 | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageWitamina B12 (kobalamina)  jest niezbędna  do tworzenia krwinek czerwonych.
 
 
 
 
 
 
Funkcja witaminy B12
  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu komórek szpiku
  • Reguluje pracę układu nerwowego i przewodu pokarmowego
  • Bierze udział w przemianach kwasu foliowego
  • Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów


Niedobór witaminy B12
  • Prowadzi do niedokrwistości złośliwej
  • Zanik błony śluzowej przewodu pokarmowego
  • Niedobór może wystąpić w przypadku braku czynnika Castle’a, który  jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania witaminy B12.

Nadmiar witaminy B12
  • Toksyczność bardzo mała, jednak zaobserwowano objawy uczulenia podczas zażywania preparatów z tą witaminą, które prawdopodobnie związane były z zanieczyszczeniami jakie znalazły się w preparacie.

Źródła w pożywieniu:
  • Wątroba
  • Nerki
  • Mięso
  • Mleko
  • Żółtka jaj


Artykuły powiązane
http://www.resmedica.pl/zdart5996.html



Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.