Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina PP | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageWitamina PP (niacyna) obejmuje dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Może być syntetyzowana w ustroju  z tryptofanu.

 


 

Funkcja witaminy PP

  • Bierze udział w utlenianiu  komórkowym
  • Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów
  • Utrzymuje prawidłowy stan skóry
  • Usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic oraz metabolity związków purynowych
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu
 

Niedobór witaminy PP
  • Pelagra
  • Zapalenie skówy
  • Przebarwienia
  • Zapalenie języka i jamy ustnej
  • Zaburzenie trawienia
  • Bezsenność
  • Trudności z pamięcią

 
Nadmiar witaminy PP

  • Jest mało toksyczny
  • Może powodować bóle głowy
  • Swędzenie głowy
  • Szum w uszach
  • Niestrawność
  • Niewydolność wątroby
  • Utratę łaknienia
 
 
Źródła w pożywieniu:
  • Drożdże
  • Otręby pszenne
  • Wątroba
  • Nerki
  • Mięso
  • Ryby
  • Rośliny strączkowe
  • Mniejsze ilości w warzywach i mleku
 


 
Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.