Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina B6 | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDo Witaminy B6 (pirydoksyna) należą pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina. Witamina B6 jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Ilość spożywanej witaminy B6 zależy od ilości spożywanego białka.
 
 

 
 
Funkcja witaminy B6
  • Bierze udział w przemianie aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów.
  • Bierze udział w syntezie serotoniny i adrenaliny.


Niedobór witaminy B6
  • Pobudliwość nerwowa
  • Zmiany na skórze i błonach śluzowych
  • Wypadanie włosów
  • Drętwienie rąk, stóp
  • Łojotok


Nadmiar witaminy B6
  • Bezsenność
  • Męczące sny
  • Brak koordynacji mięśni
  • Zwyrodnienia tkanki nerwowej
  • Słabość mięśni


Źródła w pożywieniu:
  • Drożdże
  • Kiełki pszenicy
  • Warzywa strączkowe
  • Wieprzowina
  • Jajka


Artykuły powiązane
 


Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.