Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina B2 | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageWitamina B2 (ryboflawina)  należy do żółtych barwników naturalnych.

 

 

 

 

 

Funkcja witaminy B2

  • Bierze udział w procesach utleniania i redukcji
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz zapobiega powstawaniu zaćmy.
  • Wpływa na odporność organizmu


Niedobór witaminy B2

  • Zapalenie języka
  • Zajady
  • Łojotok
  • Zapalenie tęczówki
  • Zaburzenie widzenia
  • Łzawienie


Nadmiar witaminy B2

  • Może powodować nudności i wymioty.


Źródła w pożywieniu:

  • Mleko
  • Jaja
  • Mięso
  • Produkty zbożowe
  • Drożdże piwowarskie
  • Wątroba


Artykuły powiązane:
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witb2_1.html


Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.