Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina B1 | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageWitamina B1 (tiamina)  przede wszystkim bierze udział w procesach usuwania kwasu pirogronowego, jaki zgromadził się u osób nie przystosowanych do wysiłku fizycznego. Witamina ta jest w małym stopniu syntetyzowana przez organizm, jednak w ilości nie wystarczającej dla organizmu. Organizm człowieka nie magazynuje jej. Na jej zmniejszone wchłaniania może wpływać wypijanie dużej ilości kawy czy herbaty.
 
 
 
Niedobór witaminy B1
  • Choroba beri-beri, która objawia się zaburzeniami w układzie nerwowo- mięśniowym.
  • Gromadzenie dużej ilości kwasu pirogronowego sprzyja zanikowi otoczki mielinowej nerwów  i zaburzeń sercowych, w przewodzie pokarmowym.

Nadmiar witaminy B1
  • Nie zaobserwowano objawów hiperwitaminozy B1.

Źródła w pożywieniu:
  • Drożdże piwowarskie
  • Otręby zbożowe
  • Płatki owsiane
  • Kasza gryczana
  • Groch
  • Fasola
  • Soja
  • Orzechy
  • Wątroba, nerki, mózg


Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę B1 wykazuje istotną korelację z  ilością spożytych węglowodanów. Większe spożycie węglowodanów równa się większemu spożyciu witaminy B1.
 
 
Artykuły powiązane:
 
 
Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.