Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina C | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageWitamina C ( kwas askorbinowy) zaliczana jest do antyoksydantów czyli chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz nadtlenków lipidowych. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób serca.
 

 
 
Funkcja witaminy C
  • Zapewnia prawidłowe gojenie ran
  • Bierze udział w procesach krwiotworzenia
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Zapobiega miażdżycy i nowotworom przewodu pokarmowego
  • Odgrywa ważna rolę w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych, barwników skory (melanin)
  • Jest niezbędna w wytwarzaniu podstawowej substancji tkanki kostnej czyli kolagenu.

Niedobór witaminy C
  • Szkorbut
  • Meczenie
  • Brak łaknienia
  • Bóle stawowo- mięśniowe
  • Krwawienie dziąseł
  • Wypadanie zębów
  • Objawy  niedoboru najczęściej obserwowane są w okresie zimowym i zimowo-wiosennym

Nadmiar witaminy C
  • Nie zaobserwowano objawów nadmiaru witaminy A, jednakże spożywanie zwiększonych dawek witaminy C przez dłuższy okres czasu może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej oraz wpłynąć na powstanie zaburzeń w przewodzie pokarmowym.

Źródła w pożywieniu:
  • Owoce dzikiej róży
  • Jagody
  • Cytrusy jak pomarańcze, cytryny, 
  • Agrest
  • Porzeczki
  • Maliny 
  • Truskawki
  • Zielona pietruszka
  • Warzywa kapustne
  • Papryka
  • Pomidory
  • Ziemniaki 
  • Chrzan
  • Pietruszka


Witamina C jest witaminą bardzo nietrwałą, wrażliwą na działanie tlenu, promieni nadfioletowych oraz wysokich temperatur. Jej nieprawidłowe przechowywanie prowadzi do dość dużych strat, sięgających do 80%.


Artykuły powiązane:
 
 
Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgloś to administratorowi.