Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina K | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageDo witaminy K zaliczyć można filochinon, menachinon oraz menadion. W przeciwieństwie do innych witamin, flora bakteryjna przewodu pokarmowego syntetyzuje witaminę K i  jej dostarczanie z pożywieniem nie jest konieczne.
 
 


Funkcje witaminy K
  • Bierze udział w wytwarzaniu protrombiny oraz  czynników VII, IX i X
  • Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi


Niedobór witaminy K
  • Niedobór występuje rzadko
  • Może wystąpić w przypadku chorób wątroby, niedożywieniu, zaburzeniu wchłaniania, chorobach nowotworowych, podczas przyjmowania antybiotyków, niedrożności dróg żółciowych
  • U nowotworów skaza krwotoczna


Nadmiar witaminy K
  • Hiperbilirubinemia
  • U niemowląt może wystąpić żółtaczka i niedokrwistość hemolityczna


Źródła w pożywieniu:
  • Szpinak
  • Sałata
  • Kalafior
  • Kapusta
  • Brukselka
  • Herbata zielona


W mniejszych ilościach witamina K występuje w :
  • Groszek zielony
  • Fasola
  • Pomidory
  • Marchew
  • Ziemniaki
  • Pieczywo
  • Orzechy włoskie


Zapotrzebowanie na witaminę K nie jest ustalone ze względu na fakt, że witamina ta jest syntetyzowana przez florę bakteryjna przewodu pokarmowego. Normy jedynie ustalono dla niemowląt i dzieci z powodu słabo rozwiniętej flory jelitowej.
 
 

 
 
Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.