Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina E | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   
ImageNazwę witaminy E obejmuje osiem związków tzw. tokoferolii. Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem.
 
 
 
 

Funkcje witaminy E
  • Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A
  • Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem
  • Chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników 
  • Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia
  • Razem z selenem zapobiega stłuszczaniu wątroby
  • Przeciwdziała bezpłodności

Niedobór witaminy E
  • Zmiany zwyrodnieniowe w przednim płacie przysadki mózgowej
  • Zmniejszenie wydzielania hormonu gonadotropowego
  • Zwyrodnienie plemników u mężczyzn
  • Zaburzenia w czasie ciąży
  • Poronienia
  • Obumieranie płodu

Nie potwierdzone na człowieku:
  • Porażenie i dystrofia mięśni
  • Niedokrwistość hemolityczna
  • Zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym

Nadmiar witaminy E
  • Zmęczenie
  • Bóle głowy
  • Osłabienie mięśni 
  • Zaburzenia widzenia
 
Źródła w pożywieniu:
  • Olej słonecznikowy
  • Margaryny wzbogacane
  • Kiełki i zarodki
  • Zielona pietruszka
  • Szpinak 
  • Sałata
  • Kukurydza
  • Żółtko jaja
  • Masło
  • Pełne mleko


Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.