Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina D | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageDo witaminy D zaliczamy trzy związki jak cholekalcyferol, ergokalcyferol i 25-hydroksycholekalcyferol. Witamina D wykazuje silne właściwości przeciwkrzywiczne oraz spełnia w organizmie wiele funkcji.

 

 

 Funkcje witaminy D

  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego
  • Reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową
  • Wpływa na mineralizację kości
  • Wzmacnia system immunologiczny

 

Niedobór witaminy D

  • U dzieci i niemowląt powoduje krzywicę
  • U dorosłych, kobiet w ciąży i karmiących powoduje odwapnienie, rozmiękczenie kości
  • U osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy
  • Niedobór może wystąpić w przypadku zaburzonego wchłaniania tłuszczów, kwasów tłuszczowych oraz u osób, które mają bardzo mały kontakt ze słońcem. Organizm czerpie 80% witaminy D z syntezy skórnej.

 

Nadmiar witaminy D

  • Zatrucie organizmu
  • Złe samopoczucie
  • Brak łaknienia
  • Zmęczenie
  • Ból głowy
  • Ból brzucha
  • Biegunka

 

Źródła w pożywieniu:

  • Tłuszcze rybie i mięs
  • Jaja
  • Mleko sery
  • Masło
 
 
 
 

Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgloś to administratorowi.