Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Witamina A | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

ImageWitamina A (retinol, akseroftol). Prekursorem witaminy A są żółte i pomarańczowe barwniki karotenoidy.

 

 

 

 

Funkcja witaminy A

  • Bierze udział w procesie widzenia
  • Zapobiega zakażeniom skóry, dróg oddechowych, moczowych, przewodu pokarmowego
  • Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry
  • Bierze udział w syntezie białek
  • Wytwarza szkliwo zębów
  • Wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych


Niedobór witaminy A

  • Kurza ślepota
  • Stany zapalne spojówek i rogówki oka
  • Nadmierne rogowacenie i suchość skóry
  • Wysychanie błon śluzowych ze zmniejszeniem odporności górnych dróg oddechowych.


Nadmiar witaminy A

  • Brak łaknienia
  • Łatwe męczenie się
  • Nadmierna wrażliwość
  • Bóle stawów
  • Zmiany skórne
  • Wypadanie włosów


Źródła w pożywieniu:

  • Tłuszcz rybi tzw tran
  • Wątroba
  • Pełnotłuste mleko
  • Masło
  • Śmietana
  • Sery
  • Żółtka jaj
  • Margaryny wzbogacane

 
Natomiast prowitamina A występuje produktach roślinnych o barwie pomarańczowej:

  • Marchwi
  • Dyni
  • Groszku zielonym, fasolce szparagowej
  • Morelach, brzoskwiniach

 

Artykuły powiązane: 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_A
http://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=1015
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/wita_2.html

 

Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgłoś to administratorowi.