Aktualności
Menu witryny
Artykuł tygodnia
Artykuły
Czym jest dietetyka?
Składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Rodzaje diet
Modne diety
Żywienie człowieka chorego
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie sportowców
Porady
Szukaj
Kontakt

Białka | Drukuj |
Redaktor: Katarzyna   

Image

 

Źródem białka dla człowieka jest spożywany przez niego pokarm. To od niego zależy jaką ilość białka spożyje w diecie oraz jego nawyków żywieniowych. U jednych...dorosłych organizm najlepiej wykorzystuje białko jaja kurzego, natomiast dla niemowlęcia najllepsza jest laktoalbumina z mleka kobiecego. 

 

 

Ze względu na pochodzenie białka możemy podzielić na:

  1. Białka pełnowartościowe o dużej wartości biologicznej. Do tych białek zalicza się białko jaja kurzego, mleka kobiecego, białko mleka, serów, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb.
  2. Białka niepełnowartościowe o małej wartości biologicznej. Należą tu białka roślinne zbóż, warzyw, ziemniaków. Największą zawartość ma białko roślin strączkowych.

 

 

 

Najwyższa zawartość białka w 100 g produktu jadalnego:

 

Soja, nasiona suche

34,3 g

Kurczak pierś

21,5 g

Wołowina pieczeń

20,9 g

Fasola biała, nasiona suche

21,4 g

Cielęcina udziec

19,9 g

Ser twarogowy chudy

19,8 g

Polędwica luksusowa

19,5 g

Makrela  świeża

18,7 g

Kurczak tuszka

18,6 g

Ser twarogowy tłusty

17,7 g

Kiełbasa zwyczajna

17,6 g

Szynka wieprzowa gotowana

16,4 g

Orzechy włoskie

16 g

Kasza gryczana

12,6 g

Jaja kurze całe

12,5 g

Makaron dwujajeczny

12 g

Jogurt 2% tłuszczu

4,3 g

 

 

Normy na białko dla niemowląt, dzieci, młodzieży i osób dorosłych wg IŻŻ


Grupa ludności
(płeć, wiek, lata)
Masa
ciała
Bezpieczny
poziom spożycia
Poziom
zalecanego1 spożycia
Białko
wzorcowe
Białko krajowej3
racji pokarmowej
Białko krajowej
racji3 pokarmowej
(kg) g/kg/d g/kg/d g/os/d g/os/d
1 2 3 4 5 6
Niemowlęta
0-0,5 3,4-7,54/ 2,44/      
0,5-1,0 7,6-10,04/ 2,14/      
Dzieci
1-3   1,2 1,3   45
10     13
13     17
15     20
4-6   1,1 1,2   55
17     20
19     23
21     25
7-9   1,0 1,1   65
25     28
27     30
30     33
Dziewczęta
10-12   1,0 1,1   75
35     39
37     41
39     43
42     46
13-15   0,9 1,0   85
45     45
50     50
53     53
55     55
16-18   0,85 0,9   80
45     41
50     45
55     50
60     54
65     59
Chłopcy
10-12   1,0 1,1   75
35     39
37     41
39     43
42     46
13-15   1,0 1,1   95
47     52
50     55
53     58
56     62
59     65
16-18   0,95 1,1   100
50     55
55     61
60     66
65     72
70     77
Kobiety
19-25   0,75 0,8   70-90
45     36
50     40
55     44
60     48
65     52
70     56
26-60   0,75 0,8   70-90
45     36
50     40
55     44
60     48
65     52
70     56
Powyżej 60   0,75 0,8   65-70
45     36
50     40
55     44
60     48
65     52
70     56
ciężarne 5/       +7 95
karmiące 5/       +19,5 (0-6 m) 110
      +14,5 (6-12 m)
Mężczyźni
19-25   0,75 0,8   75-100
60     48
65     52
70     56
75     60
80     64
26-60   0,75 0,8   75-100
60     48
65     52
70     56
75     60
80     64
Powyżej 60   0,75 0,8   65-70
60     48
65     52
70     56
75     60
80     64
 

1/ Podane wartości odpowiadają przyjętym dla białka ogółem  w publikacji Szczygieł A. i wsp.: Normy żywienia IŻŻ,  zaktualizowane w 1980 r. Żyw. Człow. Metab., 1983 r., 10, 143.
2
/ wg FAO/WHO/UNU, 1985 r.
3 /
Wartość odżywcza białka = 90% (p. tabela 5)
4
/ wg Szotowa W. i wsp.: Dzienne zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży, 1994 r.
5/
Odpowiednie dodatki do norm obliczonych dla dziewcząt w wieku 16-18 l. oraz kobiet w wieku19-25 l. i 26-60 l.;    wielkości tych dodatków wg RDA, USA, 1989.

 

 

Powiązane artykuły:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ka
http://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=203
http://portalwiedzy.onet.pl/87829,,,,bialka_dietetyka,haslo.html

Masz uwagi? Widzisz błąd? Zgloś to administratorowi.